Tőzsdeiskola

Vajon fizessünk-e a sehol el nem ismert tőzsdeoktatásokért ?

Eleve abszurd dolog az, hogy az emberek nem az akkreditált oktatási intézményekbe* hanem azok mellé járnak kurzusokat venni! Volt a tanár a pap az orvos, de ritkán lett egyik napról a másikra papból orvos vagy orvosból tanár stb. Egyszer volt hol nem volt, hogy nagyon rövid idő alatt lett valakikből másvalakik, meg a semmiből egy új valami: A TŐZSDEOKTATÓ ! A tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek hiába vesznek részt a most már megszámlálhatatlan tőzsdeoktatáson, többségüknél a siker mégis elmarad. De miért ?

A tőzsdeoktatások gyakran kezdődnek úgy, hogy a  tőzsdeoktató elmondja, hogy a hallgatók 90 % – a veszíteni fog (ebben a pillanatban már kértem is volna vissza a tandíjat) és ezzel lesöpörve magáról az oktatás haszontalanságát, azt is sugallja, hogy Ő az oktató mennyire korrekt (pedig nem az). Az oktatás szerkezete úgy van felépítve, hogy a tanulók a későbbi veszteségek során pszichológiai okokra visszavezetve saját magukban keressék a hibát és ne azon töprengjenek, hogy egyáltalán milyen tudásért lett kifizetve egy halom pénz. Természetesen a tőzsdeiskola “segít” a pszichológiai problémákon is, és megteremtette oldalán a „TŐZSDEPSZICHOLÓGUS” alkalmi foglalkozást is.

A hazai tőzsdeoktató üzletág gyökerei körülbelül 2000-2003 – ra vezethetők vissza, amikor megjelentek a különböző “siker” iskolák. A „te is lehetsz gazdag csak beszéld be magadnak és húzzál bele” önszuggeszción alapulnak.  A hallgatók lelki felpumpálása mellett a remények felturbózása is megtörténik. Sajnos sokan nem azért kapták be a horgot, mert annyira kapzsik lettek volna, hanem azért mert nehéz helyzetükből való kiút reményét keltette bennük a sikerpropaganda. Ez a főleg az USA – ból származó “egobooster training”  itthon is bejött és az emberek fizettek és a mai napig is fizetnek érte. Volt olyan is, hogy kaptak en@gazdagleszek.hu – hoz hasonló email címeket. A tömött tantermeket látván néhányan voltak olyan szemfülesek hogy rájöttek, hogy nem azt kell csinálni, amit a sikeroktató tanít, hanem azt, amit a sikeroktató csinál: OKTAT. Nem kellett sokáig várni, míg olyan madarak keltek ki néhány tojásból, amit az első hazai sikeroktatók tojtak, akaratuk ellenére. Ők lettek a hazai, második generációs sikersulisok akik már szelektívebben főleg a tőzsdére koncentrálnak (amúgy így lett a hazai “Sikeroktatásból” >>> “Tőzsdeoktatás”)  A becsületes munka öltözékei repültek a fogasra és a fészekből kirepültek a hazai oktatók ezen generációja, öltönyben és nyakkendőben. Megtanulták a leckét még akkor is ha az oktatójuk nem erre gondolt. Vagyis nem azt használták amit tanultak, hanem Ők is tanítani kezdtek. Meglátták, hogy hazánkban az emberek harapnak a sikerakadémiákra.

Ha valaki tőzsdeoktató üzletet akar elkezdeni (csak ebben az esetben), akkor mindenképpen javasolt, hogy elmenjen egy, de inkább több tőzsdeiskolába. Figyelje meg, hogy miként bánnak a hallgatósággal miként hatnak a pszichéjükre. Ha sikerül megérezni, az első tanóra első pillanatainak bizsergését, amikor a hallgatók izgalomban vannak, és csillogó szemmel várják, hogy elkezdje a nagy Ő és megtanítsa őket nyerni a tőzsdén akkor megértette, hogy miről szól a Tőzsdeiskola üzlet.

Mielőtt tőzsdeoktatásért fizetne, a következőket érdemes átgondolni :

1.) „Aki ért hozzá az csinálja aki meg nem az tanítja”

2.) Különböző gazdasági honlapokon jelennek meg olyan reklámok, hogy ilyen profi meg olyan profi befektető tartja az előadást… Ez rendben is van. A baj ott kezdődik amikor már nem csak a terem költségeinek megfelelő belépőket kérnek, hanem akár százezreket is, és bizony ez már nincs rendben. Ugyanis ha valaki valóban profi akkor keres annyit, hogy ne kelljen +/- 100,000-ért a száját tépni 2 órán keresztül egy levegőtlen teremben. Természetesen, ha elkér a Profi Úr annyit, hogy azzal fedezze a terem bérleti költségeit, meg a pogit a szünetben, az érthető, de az nem kerül  hallgatóként +/- 100,000 Ft-ba.

Van más megoldás

Nem szabad bedőlni a többnyire a tanulók által kifizetett utazásokról, sportkocsikról készült motiváló fotóknak, videóknak. Sehol és semmit nem érő bizonyítványokat* mutogató boldog tanulók képeinek. Nem szabad hagyni, hogy az ember hátán lévő remény és kapzsiság gombokat pénzért nyomogassák mások. Itt az internet ami egy csodálatos dolog és ahol bőven hozzá lehet férni azokhoz az információkhoz ami a felkészüléshez kell. A tőzsdeiskolákra elköltött százezrek sokkal jobb helyen lennének egy angol tanárnál mert tetszik vagy nem tetszik ennek a szakterületnek is az angol az első számú nyelve. Továbbá a tőzsdei kereskedés sikeréhez szükség van minimum akkora önállóságra, hogy képes legyen az egyén ingyen az internetről beszerezni az információkat, és képes legyen arra, hogy ugyanezen információkért ne hagyja magát megtollazni.

Kívánok sok szorgalmat és legyen más a :

 Kép: Házi veréb (Passer domesticus) –  2001 óta Magyarországon is védett állat

* Ha valaki tőzsdével kapcsolatos iskolába akar járni akkor itt kap elismert bizonyítványokat is: www.bankarkepzo.hu

Vagy akár nekieshet a közgazd. egyetemnek vagy matematikán a statisztikai szaknak stb. Ez sincs ingyen, de legfőképpen fenék kell az elvégzéséhez. De önállóan is képezheti magát a tőzsdézni akaró – ahelyett, hogy olyasmikért tömje mások a zsebét amit ingyen az interneten is megtalál.

Kategória: Nagy képtelenségek, Tőzsdeiskola | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.