Tőzsdei jóslatok 1/2

Popular Mechanics 1957 to 19672012 Február 24. – én Salt Lake City – ben egy renoválás során a Crandall Building falában találtak egy elfelejtett idő kapszulát. 1959 – ben helyezték el a város vezető személyiségei azzal, hogy majd az ezredfordulón legyen az felnyitva. Raktak bele egy 50 Dolláros takarékbetétet és még leírták a vízióikat, hogy mi lesz 2000 – ben. A jóslatok között volt fűthető – hűthető ruha, a leveleket és csomagokat rádió vezérelt rakéták viszik a címzettekhez, föld felett lebegő járművek stb. Voltak ennél jobb elképzelések is mint például a modern újságról ami az emberek otthonában lesz kinyomtatva elektronikus átvitellel és másolással (internet :) ?). Vagy, hogy a televíziók fali panel formájúak lesznek. Az 50 Dolláros takarékbetét sorsára is fény derül, meg arra is, hogy mi a köze ennek a történetnek a tőzsdéhez.
Az ötvenes évek végén voltak olyan jóslatok, hogy 1990 – ben vezető nélküli elektromos autókban utazunk ahol menet közben a gyerekkel társasjátékot játszanak a szülők. 2012 – ben meg a Marson fogunk piknikezni. jövő autó 1959 to 1990A jóslatok már csak ilyenek, hol bejönnek hol meg nem. Persze a kérdés is jogos, hogy ha “hol bejön hol meg nem” akkor egyáltalán minek a jósolgatni? Egyszerűen az emberi természet, az agy működése ilyen és nehéz is lenne elképzelni, hogy ez másképp legyen.  Ez az alapprogram a maga nélkülözhetetlen pozitívumai mellet magában hordoz egy hátrányt: simán lekapcsolja a józan észt. Mondjuk valaki vizionálja, hogy miként fog kinézni a háza, megtervezi majd megépíti azt. Mikor elkészült nem csak örül, de azt az üzenetet kapja vissza, hogy igen az eredmény a jóslatnak megfelelt. Ha ez vagy az fog történni akkor az OTP árfolyama emelkedni fog. Az OTP emelkedett és ugyanaz a hátsó üzenet: igen az eredmény a jóslatnak megfelelt. Ha ezek után valaki odamenne az emberhez és azt mondaná neki, hogy a tőzsdei árfolyamok jóslása egy butaság akkor biztos el is küldené a melegebbre azt a valakit aki ilyet állít neki. Pedig a ház építésével és az OTP árfolyamával kapcsolatos jóslat közt óriási a különbség. A ház megépítésekor a delikvensnek volt ráhatása a kimenetelre, míg az OTP árfolyamváltozására vajmi kevés. Tételezzük fel, hogy 10-szer fej vagy írással belépünk a piacra valamilyen stop-al. Ebből 9-szer ellentétes irányba megy az árfolyam és veszteségesek lesznek az ügyletek. Az egy pedig beleszalad egy olyan nyereségbe amit mondjuk a mostani USDJPY rally-n lehetett keresni. A kérdés az, hogy mennyire volt jelentősége bárminemű jóslatnak arra vonatkozólag, hogy a 10 esetben merre fognak menni az árak? Nem sok. Sokkal fontosabb az, hogy miként kezeljük a forrásainkat, hogy 10-szer, 20-szor, de ha lehet minél többször tudjuk megtenni a tétjeinket. Az időkapszulákba zárt jóslatok is inkább tükrözik az adott korról alkotott általános nézeteket és érzelmi viszonyokat és nem azt igazolják, hogy bárminemű jövőbelátó képesség létezne. A tőzsdei jóslatokkal sincs ez másképp. Nulla a  tudományos bizonyíték arra, hogy az árfolyamok változásait meg lehetne jósolni.  Értelmesebb szakmai helyeken jól tudják azt,  hogy az árfolyamok nem úgy viselkednek mint a pénzfeldobás és lehet egy aprócska statisztikai előnyre szert tenni de ez nem jelenti azt, hogy meg lehetne mondani hogy mi lesz a következő másodpercben, perceben vagy a még távolabbi jövőben. Trendszerű időszakokban statisztikailag kimutatható, hogy nagyobb a valószínűsége az azonos irányú elmozdulásnak és ezért is született meg a ma már agyonrágott szlogen, hogy “trend is your friend”. Pedig a teljesség kedvéért annak kellene divatba jönni, hogy “trend is your friend until it’s bend”. Ugyanis soha nem lehet tudni, hogy mikor szakad meg az a trend amit egy következő cikkben jó lesz tisztázni, hogy mit is jelent valójában. No meg azt sem lehet tudni, hogy mikor kezdődik el.

Mint az időkapszula jóslatai a tőzsdei jóslatok is a jelen általános nézeteit és az egyén saját vagy a környezetéhez viszonyuló érzelmi állapotát mutatják és nem azt a realitást ami azt mondaná, hogy nem lehet a jövőbe látni. Óriási károkat okoz az, hogy a tőzsdei jóslathoz való ragaszkodás könnyen válik meggyőződéssé ami aztán lerombol meglévő jó pozíciókat, töröl a kereskedésben nélkülözhetetlen előre lefektetett szabályokat. 

A “szerintem be fog szakadni a piac ; el fog szállni a piac ; itt már túl magas vagy túl alacsony ; alul meg felül értékelt ; ennyi lesz vagy annyi lesz” stb. mind a fejben motoszkáló jóslás gólemének hangjai. Ha meggyőződéssé válik akkor rendkívül nehéz ellene küzdeni mert beékelődik az idegpályákon lévő szinapszisok közé és gátolja a szabad információ áramlást az agyban.

Lolka és Bolka esete 

Már elég régen volt amikor megismerkedtem egy tőzsdés párossal. Az egyik a nagy ismeretségi körrel rendelkező Lolka volt aki lapáttal szállította a nyereségre éhes  befektetőket Bolkának. Lolka és BolkaBolka befektetési stratégiája elég egyszerű volt: megjósolta az árfolyamokat aztán durr bele, többnyire akkora pozíciókkal amennyi a csövön kifért. Bolka elkezdett “tradelni”. Nyitogatott és várt mindaddig ameddig nyereséggel le nem tudta zárni a pozícióit.  Folyamatosan megkapta a pozitív visszajelzést, hogy igen az eredmény a jóslatának megfelelt, érzi a piacot, jók a meglátásai (a vérében van) stb. A befektetők és a kívülálló érdeklődők körében is csodáját járta Bolka sikere aki már magáról is elhitte, hogy egy jóstehetség. Mivel az árfolyamok ingadoznak, Bolka a jóslatától függetlenül bármelyik irányba is nyitott pozíciót gyakran előfordult vele, hogy nyereséggel lezárhatta azt. Csak idő és a rendelkezésre álló fedezet kérdése. Baj csak ott van, hogy elég ha egyszer mozdul el annyit az árfolyam a nem kívánt irányba, hogy a rendelkezésre álló tőke már nem lesz elég tovább tartani a pozíciókat. Stop nélkül és nagy tőkáttét mellett ez is csak idő kérdése. A megúszások sorozata Bolka esetében is szomorú véget ért…

Ellenben nem Bolka végzete a lényeg mert az csak idő kérdése volt hanem az, hogy a  tőzsdei jóslás  nem más mint egy fejekbe beosonó álruhás gonosztevő. Nem tesz mást mint groteszk tréfát űz szerencsétlen gazdájából. Még tapasztalt szakemberek is áldozatul esnek ennek a gólemnek. Elég ha csak egyszer nyer egy nagyot a szakértő, amit nem a volatilitásnak, az elegendő rendelkezésre álló tőkének  és az egyszerű szerencsének, hanem a kis gonosztevőnek tulajdonít. A bevésődés azonnal megtörténik.

Mi lett a kapszulában lévő 50 USD – vel ?

Idő kapszulaA pénz elhelyezői az összeget a kamataival együtt a 2000 – es év első Utah állambeli szülöttjének szánták.   A First Federal Savings Bank fiókja ahol az 50 USD el lett helyezve a falba 1970 – ben megszűnt. Az egész bankot pedig megszerezte a Washington Federal Savings 1993 – ban aki jót állt a betétért. Ez jó reklám. A 12 éves Brinlee Millenia Shephard – nak kiszámították a kamatokat és kapott egy   Washington Federal megtakarítási számlát 1000 USD – vel. Ez már inkább rossz reklám és a bank még megtoldotta az összeget pár százassal.
Kíváncsi lennék, hogy mit lehetett volna venni 59 – ben 50 USD – ből, a mai ezres értékét ismerjük.

Kategória: Nagy képtelenségek | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.