Tőzsdei jóslatok 2/2

LottoA hazai lottózás hajnalán egy bácsi megnyerte az ötöst és megrohanták a riporterek. Megkérdezték a bácsitól, hogy miként választotta ki a nyerő számokat. A kérdés sem volt túl értelmes de a válasz kiváltott egy kisebb vitát a bácsi és a riporter közt. A bácsi elmondta, hogy az első négy számot egyenként megálmodta és így választotta ki azokat.  Az ötödik számmal bajban volt ugyanis a 7-est háromszor is megálmodta. Így aztán úgy döntött, hogy nem magát a hetest választja hanem a 22-est mert 3×7=22. Erre a riporter: Na de bácsi a 3×7 az 21! A bácsi kikelt magából, hogy márpedig 3×7 az 22. A riporter tovább erősködött de a bácsi is kötötte az ebet a karóhoz. Majd a bácsinál végleg elpattant a húr: Na idefigyeljen én nyeretem meg a főnyereményt vagy maga?! Így lett 3×7=22…. Ez a kis történet kiváló párhuzama a tőzsdei jóslatokkal kapcsolatos abszurditásnak és annak a tekintélyelvűségnek ami átjárja a szerencsés nyertesek és az áhítozó nyerni kívánók komplex, de inkább buta kapcsolatát.

A sikeres jóslatok

Még ha valaki nem is pottyan bele ebbe a tőzsdés világba akkor sem tud megmenekülni a pénzügyi próféciáktól. Elég csak az esti hírekre gondolni ahol, hála az Istennek nem túl gyakran, de sajnos bele bele botlik az ember egy “HUF kilátásokba” vagy valami hasonlóba. Amúgy meg aki közelebb lép a befektetősdihez arra minden sarokról ráköszön egy elemzés vagy egy “eredményes” jóslat felfújt története. Egyébként is az a közfelfogás, hogy a tőzsdén azok csinálnak sok pénzt akik jó előre látták, hogy mi fog történni. A pénzügyi ipar ezt a közfelfogást csak tovább erősíti (ügyfélszerzés). Gyakran kerül elő a kalapból Soros György vagy Warren Buffet és stb. története mint népszerű példa. Tessék kérem Ők látták előre ergo a jövőbe lehet látni.. Nehéz vitatkozni az ilyesmivel, mert a józan észt az fogja végül egy baltával fejbe verni, hogy “Ők milliárdokat nyertek”. Hasonló a helyzet mint a lottó nyertes bácsi esetében: Na idefigyeljen én nyeretem meg a főnyereményt vagy maga?!  Mivel nem lehet a jövőbe látni ezért az ún. sikeres jóslatokra  egyszerűen a suvivorship bias (magyarul: túlélési torzítás) a magyarázat.

Az árfolyam járja a saját maga útját. Vegyünk egy tetszőleges pontot (lásd képen: Elágazási pont) és rendeljük hozzá az aktuális “szakmai” jóslatokat. Van aki fölfelé várja, van aki lefelé várja stb. Az árfolyam tovább folytatja az útját és valamelyik jóslatba beleütközik. Ha felfelé megy akkor azt a jóslatot találja el amelyik felfelé várta a változást, ha meg lefelé akkor azt amelyik esést várt. A befektetési ipar azt a jóslatot és szakértőt mutogatja körbe amelyiket eltalálta az árfolyam és nem azt amelyiket nem. Természetesen nem az van mondva, hogy a sok jóslat közül ez az a szerencsés flótás akit eltalált az árfolyam, hanem pont fordítva azt, hogy Ő találta el az árfolyamváltozást.. Persze akiket nem talált el azok többé kevésbé a feledésbe merülnek.

tőzsdei előrejelzések

Főleg ha egy nagy drámai zuhanással találja el az árfolyam valamelyik jóslatot akkor óriási hírnévre tehet szert a szerencsés próféta. Lásd Rubini esete akit a kutya nem ismert a 2008-as story előtt. Soros Györgyöt-t sem ismerték túl sokan a Font kasza előtt. Pedig Ő sem láthatott a jövőbe. Egyszerűen fogadott egy nagyot, gondolom rettegett is, de szerencséje volt és bejött. Utána lett filantróp, nagy gondolkodó könyvíró stb.  Valószínűleg élvezi azt a közhülyeséget és hűhót aminek visszatérő eleme, hogy vajon mit gondol mi lesz az Euro-val meg a piacokkal.  Két eshetőség van amikor kérdezik és kíváncsian várják a  jóslatait:

  • Vagy jót nevet magában és azt gondolja, hogy mennyire hiszékenyek az emberek
  • Vagy maga is elhiszi, hogy jövőbe látó képességgel rendelkezik.  (ebben az esetben fogalma sincs arról, hogy valójában mi is történt vele)

Az eset csak egy példa ami igaz minden szerencsés prófétára na meg a Bolkára.

A tőzsdei jóslatok mint marketing eszköz

A pénzügyi vállalkozásoknak nem kerül sokba jóslatokkal bombázni az embereket. Amúgy meg nem is tehetnek mást (szükségszerűség) ugyanis az ügyfelek elvárják, hogy jóslatokat kapjanak.  A tőzsdei valóság itt is működik: A tőzsdén mindig mindenki megkapja azt amit szeretne. Ez alól csak a pénz a kivétel amit nem mindig lehet megkapni. A szerencsés jóslatok a legjobb ügyfélszerző eszközök. Az “Igen Ő megmondta!” hatékonyabban hozz be új ügyfélpénzeket mint egy parkettaszaggató sales csapat. A próféta kelléktára sem túl költséges: Öltöny, nyakkendő, rendszeres fodrászat, értelmes kinézet stb. Na meg a jó duma.

 A tőzsdei jóslatok mint a karrierépítés eszköze

Ha valaki szeretne bent maradni vagy bekerülni a köztudatba annak jósolnia kell. Akkor is ezt kell tennie, ha befektetőket szeretne szerezni. Ha sokat jósol akkor előbb vagy utóbb valamelyik be fog jönni. Tökéletesen kifejtik a hatásukat azok a jóslatok amelyeket a publikum könnyen megért. Nagyon jók az olyan összefüggéseknek a feltárása amiket meggyőző magyarázatokkal támasztanak alá. Ilyen összefüggéseket egyáltalán nem nehéz találni, mint ahogy mondjuk akár a Mongol kígyópálinka és az Apple árfolyama között is lehet összefüggést kreálni ha nagyon szeretnénk. Persze jobbak az olyan megmondások amik közvetlenül érintik a publikumot. Itthon örökzöld téma lehet pl. hogy mi lesz a HUF – al. A nagy “húha” felismerések kifejtésével messzire lehet jutni a hírnév listán. Az nem lényeg, hogy nem léteznek olyan összefüggések amiket már valahol üvegszálas optikákkal összekötött ultra gyors algoritmusok ne reagálnának le a másodperc ezered vagy milliomod része alatt… A szakma (jobb helyeken) ismer már minden újdonságot meg azt is ami nem új. A kimagasló új dolgokat pedig megtudjuk akkor, amikor bejelentik, hogy ki és miért kapta a Nobel díjat.

Előnyök és hátrányok

Bárki is Az egyszerre fogja ünnepelni és átkozni azt a napot amikor elfogadja azt, hogy az árfolyamokat megjósolni értelmetlen dolog. Ünnepelni, mert a megismerés más útjai fognak megnyílni előtte. Átkozni mert soha többet nem tud hitelesen hantázni magának vagy másoknak arról, hogy szerinte mi lesz ezzel vagy azzal az árfolyammal a jövőben.

Jóslatok és a tekintélyelvűség

Tekintelyelvuseg Vannak globális és lokális próféták. Az elfogadott szakemberek, akik ezért vagy azért “biztos” jól látják… A “jók a meglátásai”, “tetszik a megközelítése” stb. gondolatok is egyszerű sötétszobák  ahonnan csak az nem lát ki aki azért hiszi el, hogy 3×7=22 mert a bácsi sokat nyert.

Záró gondolat

Az információ csatornákon eljutó jóslatok is csak hírek.  A hírekről pedig csak annyit érdemes tudni, hogy ha olyan hír van a birtokunkban amit senki más nem tud akkor van előnyünk, ellenben nincs hátrányunk ha nincs birtokunkban az a hír amit már mások is tudnak.

(A Lottó történet pedig lehet, hogy csak egy legenda..)

Kategória: Nagy képtelenségek | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.