Mi kell a sikeres tőzsdézéshez ?

Hula Hoop update 2
Először is köszönöm az olvasóktól az e-maileket és a bennük lévő téma ötleteket. Az egyik levélben törzsolvasóm kérdezte, hogy a sikeres tőzsdézéshez kell-e valamilyen egyedi ötlet, elgondolás stb. A kérdés jogos és azonnal eszembe is jutott egy pár évvel ezelőtti beszélgetésem egy a befektetések iránt érdeklődővel. Beültünk kávézni és rövid időn belül azon vettem észre magam, hogy valójában nem is tudom miért vagyok ott.

Szívesen találkozok mindenkivel ha a szakmáról van szó mert egy esetleges vita, ha másra nem is de arra mindenképpen jó lehet, hogy pallérozza az elmét. A kávé, toll és a papír mellett hamar bemelegedtem  és már készen álltam a közös elméleti mély-merülésre. Jött is azonnal az ébresztő pofon. Ugyanis beszélgetőpartnerem elmondta, hogy tulajdonképpen Ő már befizetett egyik cégnél egy alapkezelői tanfolyamra. Hát ez egy “örömhír” és meg is kérdeztem, hogy hol és minek stb. Elmondta, hogy azért döntött a tanfolyam mellet mert így a tűzhöz közel kerülhet és értékes piaci infókhoz juthat hozzá egy szuper szakmai gárdától. Meg be is fog ott fektetni… Folytatta, hogy azt is pletykálják ennél a cégnél, hogy ez az értékes információkkal rendelkező szuper csapat annyira jó, hogy a Morgan Stanley akarja Őket elcsábítani stb, stb. Ajaj… Természetesen, hiába papoltam arról, hogy ma már üvegszálon vagy mikrohullámon sugározzák a legfrissebb híreket gépi nyelvre lefordítva és mikro de inkább nano másodpercek alatt le is reagálják azt. Ez a budapesti szuper gárda jobb esetben is csak olyan infókat adhat ami a mai mércével olyan mintha a tavalyi újságból olvasnának fel valamit. A Morgan Stanley és hasonlók meg olyan szakmai gárdával rendelkeznek, akik akár egy kisebb Manhattan projektet is le tudnának vezérelni.  Van ahol egyszerűen csak úgy hívják az ilyen osztályokat, hogy “Team 1”. Tagjai többnyire top matematikusok, elméleti fizikusok. Sem a Morgan, sem a többi hasonló nagy bank, nincs megszorulva, hogy innen kelljen “zseni” csapatot egy az egyben kiemelni. Vicc az egész..

Az emberekkel szeretik elhitetni, hogy a sikeres tőzsdézéshez valami speciális, titkos tudás, info, ötlet stb. kell amivel egyesek rendelkeznek, mások meg nem. Forexes bizniszben is nap mint nap emberek milliói ötletelnek, többnyire fölöslegesen. Ugyanis a valóság itt sem más mint bármely más területen.

Tudományos szint

Először is van a tudományos szint ahol óriási szellemi és anyagi források bevetése mellett folynak a kutatások, hogy új elméleteket, összefüggéseket találjanak. Ebben a kutatási munkában résztvevők, többnyire nem is tőzsdéznek és ha teszik akkor is inkább csak önszórakoztató kedvtelésből. Természetesen gyakran születnek komoly elméleti munkák olyan tudósoktól ahol az anyagi forrás hiányzik és csak a konyhaasztal van, meg a csodálatos elme. Ellenben a bizonyításra és tesztelésre már többnyire külön háttéripar lép működésbe. Az újnak vagy legalábbis előremutatónak vélt munkákat tudományos folyóiratokban, internetes portálokon publikálják.  Ha valami új dolog kerül felfedezésre akkor az nagy eséllyel innen fog kikerülni.  (Hazánkban is van olyan szűk nemzetközileg is elismert munkaközösség amelyik ehhez a szinthez tartozik. Egyes tagjai már külföldön végzik az elméleti munkát… Előfordul, hogy némelyikük itthon is tart előadást. Azt persze nem is kellene mondanom, hogy korántsem akkora a látogatottság mint az olyan fizetős előadásokon ahol kivetített chartok előtt stop – loss meg kitörési szinteket mutogat egy agyonreklámozott senki.)

Szakmai felhasználó

Ez a szint a portfóliókezelők, elemzők, befektetési stratégák egyéb szakmai tevékenységben aktívan résztvevők világa kellene, hogy legyen. Itt nincs semmi új. A tudományos világ számára már ismert az összes befektetési stratégia, azok előnyei, hátrányai, sajátos jellemzői stb.  Úgy is mondhatnám, hogy ebben a szakmában is minden ki van találva és ami nincs az nem valószínű, hogy ezen a szinten lesz, hanem egyel feljebb. Ezzel nem csak levélben hanem itt is válaszoltam olvasóm kérdésére, hogy a sikeres tőzsdézésnek nem előfeltétele, hogy új ötleteket találjunk ki. Már az is előrelépés, ha ismerjük a meglévőket. Csak azért, hogy ráérezzünk ennek a szintnek az RSI, MACD meg vajon mi lesz a Görögökkel meg a Forinttal kapcsolatos “felfedezései” és az élvonalbeli kutatások közt, példaként javaslom letölteni és belepillantani ebbe a munkába: http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1373762 .

A szakmai felhasználó rétegnek a feladata elsősorban az lenne, hogy megértse a tudományos szint által elért eredményeket. Felhasználja azokat. Forrásoktól és egyéb körülményektől függően dolgozzon a gyakorlati átültetés lehetőségein, esetleg kiterjessze a gyakorlati alkalmazhatóságát stb. Elvileg tenné ezt azért, hogy ügyfeleinek és ezzel saját magának is sikereket érjen el. A szakmai elhivatottságról már nem is beszélek.. Kinőttem.  Itt kellene ugye megjelenni a brókercégeknél, alapkezelőknél, egyéb befektetési intézményeknél a kakukktojásként (meg azt sem tudom miről beszélsz …) kezelt kisebb-nagyobb “kutatás fejlesztési osztályoknak”. Az én értelmezésem szerinti kutatás fejlesztési osztályok helyett olyan osztályok vannak ahol a “kutatás” ügyfelet felkutatni jelent, a “fejlesztés” meg olyan eszközök fejlesztése amivel még jobban lehet ügyfelet felkutatni:) Ennek köszönhetően maradt el a kávézóban a beszélgetőpartneremmel a tőzsdei stratégiákkal kapcsolatos “deep-dive”. Ez a blog nem ír le és nem is fedez fel semmi újat, csak megpróbálja közérthetően elmondani azt amit ennek a szintnek ismernie és közvetítenie kellene a “gyere sok pénzt nyerni a tőzsdére” bugyuta kommunikáció mellett. Nem “helyett” hanem “mellett” ugyanis a “gyere sok pénzt nyerni” sugallását nem lehet nélkülözni. A végfelhasználók többsége oda megy ahol ezt hallja …

Végfelhasználó

Tetszik vagy nem, de az a helyzet, hogy a tőzsde területén a nyúlüreg sokkal mélyebb mint azt az emberek gondolják. Nem lehet megspórolni a sok munkát és tanulást amire akár évek is rámehetnek. Nincsenek olyan titkok amiket majd valamilyen mentor vagy tőzsdeoktató elárul. Minimális alapja, de nem garanciája a sikernek, hogy legalább azt megértse az ember amit a tudományos világ letesz az asztalra. Jó hír, hogy a szakmai felhasználók többsége sem veszi a fáradtságot, hogy megértsen alapvető dolgokat és ezáltal szorgalommal relatív hamar be lehet hozni a lemaradást. A többek által elismert szakik véleményének azonnali elfogadása, helyett egyedül kell lemenni a kérdések mélyére (a kuka aljára). Nem igazán az a lényeg, hogy ki mond valamit hanem az, hogy mit mond.  Ez már előrevetíti azt az erős egyéniséget aminek alapja nem mások ismétlése és majmolása, hanem az egyedül kivakart tudás. Önkritika és realitásérzék alap. Nagy csapda az azonnali nyerni akarás, miközben lehetnek évek is melyek kifejezetten rosszak lesznek. Karrierje során a tőzsdézőt gyilkos árnyékként végigkíséri a kapzsiság és az ellene folytatott állandó harc az egyik legfőbb feladat. Bármely nagy bukásomat megvizsgálva, így vagy úgy, de egyik okozójának mindig megtaláltam a kapzsiságot…

Kategória: Tőzsde ABC | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.