Tőzsdepszichológia és a sörös doboz

ape to manA “tőzsdepszichológia” egy messze túlmisztifikált téma, mint ahogy szinte minden más ami a tőzsdével kapcsolatos. A szakmai elit erről írt könyvei, cikkei és egyéb megnyilatkozásai is csak tovább erősítik a titokkultuszt. Úgy van a történet beállítva, hogy csak akkor lehet sikeres valaki a tőzsdén ha valami elvont, magasabb szintű gondolkodási képességgel és lelki karakterrel rendelkezik. A témát  misztifikáló azt is sugallja, hogy Ő igen, a földi halandó meg természetesen nem rendelkezik ilyen képességekkel. Valójában szó sincs bármiféle különleges képességről. Egy néhány nappal ezelőtti apró afférom inspirált erre a kis de-misztifikáló cikkre.

Van egy Dunához közeli kifőzde ahova gyakran járok. Nem lehúzós és nagyon jól főznek. A kis épület falára merőlegesen ki van alakítva kb. 3 parkolóhely. Mikor megérkeztem egy Mercedes keresztben állt elfoglalva mind a három helyet. Kínlódok a beállással amikor fagyit nyalogatva a nejével megérkezik a Mercedes tulajdonosa. Jól megbámul engem. Nem túl kedvesen megkérdeztem, hogy miért kell így beállnia…stb. Ahelyett, hogy stop-olt volna és azt mondja, hogy elnézést figyelmetlen voltam (ebben a pillanatban én is lezártam volna pozícióimat), elkezdte az igazát magyarázni, hogy előtte is állt valaki stb.. Azonnal eszembe jutott, hogy vajon ez az ember miként szerepelne a tőzsdén, ahol szó nélkül átmentek volna a tragacsán egy buldózerrel? Sehogy. A jóember másokat semmibe vett csak azért, hogy a fagyizáshoz kényelmesen tudja a nejével együtt kiemelni a fenekét a kocsiból. Itt nem csak az önzésről van szó aminek a következő fokozata a kapzsiság, hanem a fegyelemről. Minden ember szabadsága addig terjed ameddig tevékenységével mások szabadságát nem csorbítja (függetlenül attól, hogy le vannak írva a szabályok vagy sem). Korlátok vannak amiket be kell tartani és ezen korlátok betartásához fegyelemre van szükség. Amikor kutyasétáltatás közben az eldobott sörös dobozokat és törött üvegeket szedegetem össze tudom, hogy azok akik eldobálták nincsenek tekintettel a környezetükre és másokra. Önzők és fegyelmezetlenek, a két dolog kéz a kézben jár.

A fegyelem a kulcsszó. A fegyelmezetlenséget a tőzsde előbb vagy utóbb de mindig megbünteti.

Fegyelem kell ahhoz, hogy a stop-ot ne vedd ki, vagy ne tedd messzebbre. Fegyelem kell ahhoz, hogy kövesd a stratégiádat. Fegyelem kell ahhoz, hogy a saját önzőségedet és  kapzsiságodat kordában tartsd. Fegyelem kell ahhoz, hogy mélyebb önértékeléseket tudjál végrehajtani.  Fegyelem kell ahhoz, hogy alaposan felkészülj a tőzsdézésre. Fegyelem kell ahhoz, hogy környezetedre tekintettel légy. Vágyak és illúziók világa helyett a földön tudjál maradni, felismerd a hibáidat. A fegyelem az ami megkímél a gyomorforgató pozícióktól és az álmatlan éjszakáktól.

Olyan jellemvonásról, viselkedésmintáról van szó ami nem csak akkor jelentkezik amikor nagy pozícióban csücsülünk hanem akkor is amikor a buszon, és átadjuk a helyünket annak akinek arra a helyre jobban van szüksége.

A torz kép

A Wall Street filmben bemutatott Gordon Gekko jellemképe mint “A spekuláns” és az a képzet, hogy a jó tőzsdéző egy ravasz, önző mindenkin átgázoló kemény fenegyerek teljességgel hamis. A gátlástalan csirkefogók itt is vannak, de a menő bemutatásuk a butaság és a filmipar szenzációhajhászásának végterméke.  Léteznek olyan pénzt fetisizáló elmebetegek akiknek az ilyen és hasonló tőzsdei gazemberek a példaképük. Csak egy ellenpélda: Az USA részvénypiaci forgalmának 5-10 %-t adó cég tulajdonosa a helyi metodista közösség aktív tagja, a cég igazgatója a feleségével együtt az egyik sérült gyerekeket támogató szervezetet vezeti, az igazgató helyettes meg távolsági futó és passziója a katolikus oktatás. Közük nincs a Gekko féle képhez..

Konklúzió

Alapvető követelmény az alapos szakmai felkészültség és a legfőbb erény a fegyelem. Felkészülni fel lehet, a fegyelmet meg ha nem megy, szintén lehet gyakorolni. Tőzsdepszichológia helyett el lehet kezdeni azzal, hogy a szemetesbe és nem mellé dobjuk a sörös dobozt, lehalkítjuk a rádiót mert lehet, hogy mások aludni szeretnének stb..

Kategória: Tőzsde ABC | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.