Swiss Swan – EURCHF –

Sainted Alpine RescueSosincs túl nagy kedvem írni az éppen aktuális hű-ha történetekről, mert sok esetben, és érthető okoknál fogva a hallgatók meg a közlők is felfokozott érzelmi, és lefokozott értelmi állapotba kerülnek. Nincs is ezzel semmi gond, elvégere nem robotok vagyunk és természetes dolog az ha a nagy veszteségek vagy a nagy nyereségek megmozgatják az embert az érzelem/értelem skálán.  Ez a blog elsődlegesen az értelemre akar hatni és röviddel a Jan 15.-i CHF esemény után a közlés inkább rossz mint jó ötlet.  Biztattak, így hát jöjjön a cikk:

Nem ez az első eset, hogy izgalmas devizapiaci eseményben volt részem direkt vagy indirekt módon. 1997 távol keleti válságnál még csak figyelemmel kísértem az eseményeket (jegyzeteltem).  99-ben Bank Of Japan intervenciónál USDJPY long pozícióval (akkor már nem jegyzeteltem) és 2000 Szeptember 22.-én amikor több ország jegybankja kijött védeni az EUR-t  egy masszív EURUSD long pozícióval (na akkor már végképp nem jegyzeteltem) meg nyakig benne voltam a történésekben. Most EURUSD short pozícióval léptem ki a fürdőkádból a monitor elé (nálam otthon szinte mindenhol van egy monitor:) és pont akkor jött a Black Swan. Ahogy az orrom előtt rogyott össze a chart, csak annyi jött ki belőlem: Ajaj…itt csúnya dolgok lesznek.  Aztán jött a breaking news, és utána kezdtek megérkezni a szakmai vélemények amitől kezdtem letépni a tapétát a falról.

– Olyan képtelenségek jöttek mint például az egyik brókercég igazgatójától: Az SNB “amatőr, felelőtlen”… stb. Nem az SNB a felelőtlen, hanem az akinek fogalma sincs a kockázatról és engedte, hogy minimális letét mellett a cége ügyfelei kolosszális méretű egyirányú pozíciókat halmozzanak fel.
– Vagy, hogy a “nagy CHF erősödést látva már biztos megbánta a Svájci Jegybank amit csinált” stb. Hogyne, mert Ők a következményekre felkészületlenül hozták meg a történelminek mondható döntést… Abszurd kijelentés egy szakértő szájából. Mindemellett teljes tájékozatlanság a Heidi – n felnövő, hegyek között élő nép lelkivilágáról.
– Másik agyrém komment: “A jegybankok (az SNB-vel ellentétben) próbáltak transzparensek lenni, hogy az ilyen napokat elkerüljék azzal, hogy a piacnak előre csepegtetik a szándékukat.”  Persze, ennél már csak az lett volna jobb ha az SNB szól mindenkinek, hogy csukják ki a CHF shortjaikat az SNB nyakán, mert holnaptól már nem fogja tartani a floor-t. Hétköznapibb értelmezésben: Az SNB hajoljon le és szóljon a világnak, hogy azt szeretné ha Őt most mindenki jól fenékbe billentené.
–  Christine Lagarde az IMF igazgatója valami ilyesmit mondott: “neki nem szólt előre Mr Jordan de reméli, hogy más jegybank elnökökkel konzultált a lépés előtt…” Hogyne, biztos szól előre mert elmentek neki otthonról… Istenem!

Kezdem azt érezni, hogy ezek a szakértők még nem voltak kint ezen a piacon egy komolyabb pozícióval, nem tapasztalták meg a rettegés sötét mélységeit vagy az öröm magaslatait, nem élték át soha, nem értették vagy érezték meg azokat a finom mozzanatait amik a sok más dolog mellett annyira változatossá, széppé teszik a piacot.

Talán nem ez a jó pillanat erről beszélni de igen, van szép a piacban és a kereskedésben ami több mint a megnyerhető pénz. Szoktam mondani, hogy a kereskedésben a nyereség vagy a veszteség a mellékterméke annak a tevékenységnek  amiben vagy megtalálod az örömödet vagy nem. Aki csak a pénzt látja a kereskedésben az a szerencsés esetek kivételével  előbb vagy utóbb de elbukik.  Vagy mások tesznek róla, hogy elbukjon.

Mint ultra Black Swan fun, még véletlenül sem fogok belemenni a Jan 15.-i események okainak megmagyarázásába és biztos, hogy nem fogok ott kikötni, hogy “már előre látható volt mert…” Nem volt az mint ahogy nem lenne az, egy ismeretlen meteor földbe csapódása sem. Csak azt fogom itt leírni, hogy én miként láttam az eseményeket és miként reagáltam függetlenül attól, hogy az most utólagosan helyesnek vagy helytelennek bizonyult.

2011 Szeptember 6.-án valahol úton voltam amikor kaptam egy hívást:

– Te látod mi van ?
– Nem.
– Nézd már meg mert az SNB interveniált, meg közlemény … meg peg-et emlegetnek stb. 

Rohantam a gép elé és már kerestem is a közleményt:

SNB floor communication

Sajnos még mindig és most már egyre többen “peg”-nek nevezik a “floor”-t, pedig szó sincs “peg”-ről. A peg két oldalról zár itt meg csak az egyik oldal volt lezárva (védve). Felfelé nyitva volt.  Itt minden szónak, vesszőnek, pontnak, sóhajnak súlya lehet és eszembe jutott a 97-es távol-keleti válság amikor a Hong Kong-i dollárt támadták, ezzel értelemszerűen a Hong Kong Dollár – USA Dollár peg-et (mert az egy peg nem úgy mint az 1.2 EURCHF floor). Ott és akkor a Hong Kong Monetary Authority (ők védik a peg-et és interveniálnak fönt is meg lent is ha kell) kijöttek és csak ennyit üzentek a támadóknak: WE ARE READY. Tetemrehívás volt 80 milliárd USD tartalékkal, röviden de keményen. Nem csak a szavak jelentése, de maga az üzenet rövidsége is üzent. Pszichológiai hadviselés felső fokon. A nap 24 órájában készenléti állapotban voltak.  Másnap beszóltak Pekingből, hogy ha kell akkor ők is beszállnak Kína tetemes USD tartalékával a Hong Kong-i Dollárt megvédeni. Na ekkor aztán végképp lekopott a másik oldal…
Az SNB közleményében, a “no longer tolerate” (tolerál!), “utmost determination” na és az, hogy készen áll “unlimited quantities”-ben venni külföldi devizát szöveg azt üzente, hogy még gondolni se merjetek a velünk való szórakozásra. Az “If the … közgazdasági blablabla… so require the SNB will take further measures.” meg azt jelenti, hogy ha mégis szórakozni kezdtek akkor felpasszírozzuk a shortjaitokat 1.3-ra vagy akár a sztratoszférába. Már telefonáltam is vissza, hogy vegyünk 20-at. Mennyiiiit? Vegyünk 20 millió EURCHF-t itt és most,  válaszoltam (az ár kb. 20 pont-al volt  1.2 felett)… Szerencsés és hálás is vagyok mert olyan befektetőkkel dolgozhatok együtt akiknek nem remeg meg a térdük, ha éppen széles mellkassal kell kimenni a harctérre. Közösen kereskedni valakivel egy nagyon különleges szakmai és érzelmi kapcsolat ami vagy nagyon produktív vagy nagyon destruktív tud lenni. Közép  út nem igazán van.

Úgy gondolkodtam, hogy a floor-al az SNB jött elő harci díszben, kirántott kardal és vicces lett volna, hogy másnap meg behúzott farokkal megverve visszavonuljon. Kimondhatatlan arcvesztés lett volna… Ellenben minél több idő telik el a nagy “coming out”-tól annál jobban nyílik meg neki az ajtó amin aztán vagy “going out”-ol vagy nem.

Az idő szépen telt és az egész story ellaposodott. Unalom a köbön. Még volt néhány reménykeltő felvillanás 2013-ban és 2014 elején, de már tavaly szeptemberétől az 1.2200 is nagyon távolinak tűnt.  Mindegy is minek tűnt mert máshol sokkal izgalmasabb dolgok történtek és a monitoron le is tettem az EURCHF-t a sarokba. Nem volt titok senki számára, hogy milyen irányba áll a nagyközönség. Bármelyik brókercéget ha megkérdezte az ember a válasz mindig ugyanaz volt: mindenki CHF shortban van. Általános vélemény volt, hogy ha kimegy az SNB akkor alaphangon 10 figura gap. Behelyettesíteni bármiféle valószínűségi változóval azt, hogy a floor-t megtartja vagy nem, az egy nonszensz lett volna. A lényeg az volt, hogy ha mégis úgy dönt, hogy nem tartja akkor nagyon durva dolgok történhetnek a felhalmozott CHF shortok csillagászati mérete miatt.  Kockázat nem a köbön hanem az ötvenediken… és ezért is maradtam ki ebből a vérfürdőből.

2014 Novemberben volt az arannyal kapcsolatos referendum Svájcban.  Jöttek is az elemzések és egyre jobban felerősödtek azok a hangok amik azt mondogatták, hogy már így is nyakig ül az SNB az EUR-ban stb… Vegyük vissza a nagyapáink aranyát stb… A közgazdasági meg egyéb jövőbe látni kívánó elemzések  helyett az SNB elnökének apró mondata rettentett meg igazán:

Jordan first sign

Ha a referendum eredménye IGEN lesz akkor “megnehezíti a lehetőségét annak, hogy fenntartsuk az EUR/CHF floor-t”. Értelmezés: Ijesztő, hogy egyáltalán felmerült bennük az a gondolat, hogy levonulnak!
Hol van már a 2011-es kijövetelnél mutatott tetemre hívó agresszivitás!?? Sehol. Csodálkoztam is, hogy mekkora bátorságuk van azoknak akik a hétvégi referendum eredményét nagy tőkeáttétes CHF short pozíciókkal bevárják úgy, hogy az árfolyam ott lebeg néhány ponttal a floor felett.

– November 4.-én még emailben válaszoltam egy érdeklődőnek, hogy szerintem életveszély bármit is csinálni.
– November 30.-án  jött a referendum NEM eredménye. Úgy éreztem, hogy ha én EURCHF longban lettem volna akkor biztos egy üveg Whiskyvel ünnepeltem volna a NEM-et.

Kerülendő véres ronggyá igazán akkor vált a CHF amikor a referendum NEM eredménye után alig emelkedett az EURCHF. Olyan volt mint amikor már tele van a pohár. Majd jött a nagy csönd meg az ünnep és nálam vissza is került a CHF az unalmas, felejtős listára.

2015 Január 15.-én jött a bejelentés amit senki nem láthatott előre. A vételi oldalról szétrebbentek mint a megijesztett madarak és most sokan megtapasztalták azt amit már Don Quijote-i kitartással ismételgetek a devizapiaci végrehajtásról a többé kevésbé informálatlan közönségnek. Christine Lagard-nak, a tudatlan szakembereknek és a felkészületlen okoskodóknak meg helyettem is :) megüzente Mr Jordan az SNB elnöke, hogy “ezt nem lehetett másképp csinálni”.   Bizony nem.

Konklúzió: 

A kockázat a veszteség lehetősége. A lehetőség részről nem sok mindent tudhattunk és teljesen értelmetlen lett volna valamiféle valószínűséget meghatározni arra, hogy az SNB feladja a “floor”-t vagy sem. Milyen valószínűségi értéket lehetett volna hozzárendelni valami olyasmihez ami talán még soha nem is fordult elő (az SNB történetében)? Nem létező kategória. Ellenben a veszteség mértékéről (ha bekövetkezik ami végül is bekövetkezett), ismerve a körülményeket, már szinte mindenkinek volt némi elképzelése: legalább 1000 pont * nyitott pozíció mérete.

Javasolt cikk a blogon.   

Kategória: Forex | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.