OXI

Churchill about the GreeksA görög “OXI!” jelentése magyarul “NEM!”, de jelentősége több mint egy szimpla nem. Nem is a tegnapi referendum tette először híressé a görög “OXI!”-t. 1940 október 28-án a kora reggeli órákban Ioannis Metaxas (akkor már görög miniszterelnök) visszautasította Mussolini ultimátumát, és a pletykák szerint tette ezt egy a Mussolini-nak küldött egyszerű üzenettel: “OXI!”. A háború kitört. A görögök hősiesen küzdöttek, és a betolakodó olaszokat a túlerő ellenére visszaszorították Albániába.A görög erők mind felszereltségben, mind emberszámban jócskán alulmaradtak az olaszokkal szemben. Az egész világsajtó zengte, hogy milyen hősiesen harcoltak a túlerő ellen. Amúgy, ez a siker akkor a Szövetségeseknek úgy kellett, mint egy falat kenyér. Metaxas mindenkinek megüzente, hogy eltökéltek, és a halálig küzdenek. A későbbi német inváziót nem tudták visszaverni, de érdemes tudni, a Metaxas vonalat olyan hősiesen védték, hogy Wilhelm List német generális a küzdelem után a vonal védőinek szabad elvonulást engedélyezett, és megparancsolta a katonáinak, tisztelegjenek a görög katonáknak. A lényeg természetesen az, hogy végül is nem a görögök, hanem a németek kezdték el a háborút, és rohanták le a másik hazáját. Mi köze ennek a történelmi kiruccanásnak a mostani “OXI!”-hoz? Végtelenül egyszerű:

Már egy korábbi cikkben említettem Dr. Yanis Varoufakis Professzor nem lebecsülendő képességeit a játékelmélet területén. Kihozta a maximumot, ma lemondott, mint pénzügyminiszter, és stílusosan egy motorkerékpáron távozott. A lemondása a legkisebb áldozat, amit hoznia kellett a céljának elérése érdekében (az ilyesmi hazánkban nem ismert :-).

Yanis Varoufakis

A vasárnapi “OXI!”-val elérte azt, hogy a hitelező gazdagabb EU országok asztalán pattogjon a felelősség labdája. Ami ennél is durvább, hogy ez a labda történelmi, és a németek oldalán pattog a legjobban. Közismert, hogy a németek, ha nem is menekülnek a második világháborús múltjuktól, de mindent megtesznek azért, hogy jóvátegyék azt amit elvárnak tőlük. Most tessék elképzelni, hogy miként fogadná a világ, ha holnap kifogynak a bankautomaták Görögországban, majd nagyon rövid időn belül megjelennek az utcán kéregető megnyomorodott nyugdíjasok és éhező gyermekek nyakunkon a táblával: “Angela a TE lelkeden szárad…” vagy “Németország már megint ezt tetted velünk…” stb. Most függetlenül attól, hogy mennyire lennének megalapozottak vagy sem az ilyen jellegű üzenetek, az borítékolható, hogy óriási károkat okoznának az elmúlt 70 év poszt-világháborús német imázsépítésnek. Továbbá, a nagy európai projekt “segítsük egymást a bajban” ideája végképp nem úgy néz ki, hogy egy uniós ország gyermeke szakadt ruhában mezítláb majszolja a porból összeszedett svábbogarakat. A görögök kilökése olyan komoly eszmei károkat okozhat, amelynek következményei akár a teljes EUR projekt összeomlását idézheti elő. Nem azonnal, hanem szépen lassan de biztosan.

A JP Morgan 75%-ra teszi a Grexit esélyét, ami szerintem a fentiekben leírtak alapján korántsem sem ilyen magas. Közgazdaságilag igaz, hogy nagy az esélye a Grexit-nek, és lehet, hogy talán ez is lenne a legjobb megoldás, de szerintem a JP Morgan és sok más elemző nem ad kellő súlyt a történelmi összefüggéseknek.

Bevallom, hogy játszom az EUR long gondolatával, ami szerintem már a Grexit miatt így is agyon van nyomva gumi short-okkal. Esetleg valamilyen részvény index long… Majd meglátjuk…

Konklúzió:

A homo economicus racionális gondolatmenetet követve, biztos lehúzná a rolót a görögök orra előtt, és jöhetne vissza a Drachma. Ellenben a helyzet sokkal összetettebb, nem is beszélve azokról a történelmi, emberi és más ismeretlen tényezőkről, amik ennek a helyzetnek a kimenetelét befolyásolják. Nincs sok jelentősége, de akit érdekel a saját tippjátékom, annak elárulom, hogy szerintem egy jókora adósság lesz leírva, és a görögöknél továbbra is EUR lesz. Legalábbis még egy kis ideig…

Más:

Műszaki okok miatt az elmúlt 1-2 hónapban a blogról nekem küldött leveleket nem kaptam meg. Akinek nem válaszoltam, kérem, küldje el ismét a levelét. Köszönöm.

Kategória: . | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.