POTUS és a Football

nuclear-footballAz USA Elnököt (röv: POTUS) árnyékként követi egy katona, kezében egy fekete táskával aminek a beceneve a „Football”. A táskát cipelő katona az egyike annak az 5–nek akik közül véletlenszerűen kerül ki, hogy melyiküknek kell szolgálatba állni és mikor. Mind az öt katonának magasabb biztonsági ellenőrzésen kellett átesnie mint magának a POTUS-nak.  Az ellenőrzés beceneve a „Yenki White” ami a legmagasabb szintű háttérellenőrzés az USA hadseregénél.

A fekete bőrtáskában van egy Zero Halliburton bőrönd melynek a pontos tartalma bizalmas. Annyi nem titok, hogy benne vannak az előre elkészített nukleáris támadási tervek (OPLAN 8010 – beiktatása után POTUS ezt fogja először a kezébe kapni – több info itt). Külön mappában található, hogy hol vannak a különböző biztonságos bázisok stb. Milyen lépéseket kell tenni különböző szituációkban. Legalább egy db SATCOM kommunikációs rendszer.  Csak néhány perc van a döntésre és ezért a támadás kiválasztásához egy éttermi étlaphoz hasonlítható, rajzfigurákkal ellátott menüből tud választani a POTUS. Tud „rendelni”: néhány Minuteman-t (“Percember”) ide, egy kis Trident-et oda, de teljes svéd asztalt is kérhet amivel le tudja tarolni az egész földgolyót. A hatalmon lévő Orosz vezetőnek is van egy ugyanezt a funkciót betöltő táskája aminek a kódneve: Cheget

A táska mellé jár a „biscuit” (magy: keksz) ami egy hagyományos hitelkártya méretű kis kártya rajta egy takaró fóliával. A kekszen van az ún. Gold Code amivel a POTUS saját magát tudja azonosítani. A kódokat az NSA (National Security Agency) generálja minden napra. A “keksz” a POTUS-nál van, általában a zsebében. A „kekszen” több kód is van amik közül az egyikkel tudja magát azonosítani a POTUS, akinek csak azt kell megtanulnia, hogy melyik sorban van a helyes kód. A nukleáris erő bevetéséhez POTUS felveszi a kapcsolatot vagy valamelyik „Situation Room”–ból vagy ha úton van akkor a „Football” segítségével a National Command Center–el (Pentagon) és azonosítja magát majd kiadja a parancsot. Azonosításkor visszakérdezik tőle a választ a „challenge code”-ra. A kártyán valahogy így van:

CD   KZ
BK   AE
DC   TI
ZZ   GL

A  National Coomand Center megkérdezi az Elnöktől, hogy mi a válasz a Bravo/Kilo – ra amire az Elnök bemondja a kártyáról az Alfa/Echo-t és ezzel megkezdődhet a parancs teljesítése. Kiküldik az utasításokat a silókhoz, vagy a tengeralattjárókhoz, bombázókhoz és a parancsnak megfelelően kimegy a felfoghatatlan. Ha a rakétákat elindították akkor vége. Nem lehet menet közben módosítani, távirányítással megsemmisíteni. Elment… vele együtt az a világ amit ma ismerünk.

Kizárólag csak a POTUS adhat ki utasítást nukleáris fegyverek bevetésére. Ez teszi POTUS-t a világ leghatalmasabb erejű emberévé (meg az Orosz vezetőt). A fekete táska a “Football” szimbolizálja azt a félelmetes hatalmat és felelősséget amivel POTUS fel van ruházva. Valójában a “keksz” a lényeg, amin a Gold Code van. Gyakorlatilag nem az elnöki eskü letételének, hanem a neki szánt “keksz ” átadásának pillanatában lesz átadva a hatalom a kifutó POTUS-tól az új POTUS-nak. Az átadáskor után a kifutó POTUS “keksze” egy fabatkát sem ér, a rajta lévő kóddal semmit nem lehet elindítani.

A pontos procedúra, hogy milyen gyorsan és miként jut el a POTUS parancsa az indítókhoz, szigorúan bizalmas államtitok. Néhány részlet azért ismert. A folyamatban mindenhol ott van az ún. “two-man rule” (magy: két emberes szabály). Mindig két ember kell, hogy a parancs továbbmehessen.  Minden fegyveren van ún. PAL biztonsági rendszer, hogy ne lehessen csak úgy elindítani bárkinek a rakétákat. A POTUS-on is vannak azért lassító fékek, ha esetleg meghibbanna akkor ne tudja ok nélkül kiradírozni az emberiséget. Sem a táskában sem máshol nincs piros gomb amit a POTUS csak úgy megnyomhatna. Olyan helyzetben amikor az Egyesült Államokat nem fenyegeti közvetlen veszélye egy nukleáris támadásnak, a POTUS-nak egymaga lehetetlen elindítani az armageddont. Előbb lenne alkotmányos válság.
Fékek és biztonsági rendszerek ide vagy oda, a procedúra úgy van kitalálva, hogy ha POTUS meghozza a döntést akkor néhány perc alatt a parancsának megfelelően a rakéták elindulnak. Nincs sok apellátának helye. A földi silókból a Minutman-eknek kb. 3-4 perc a tengeralattjárókról a Trident-eknek 10-12 perc kell  a parancstól a kilövésig.

Hair-trigger alert: A Minuteman-ek úgynevezett Hair-trigger alert állapotban vannak ami azt jelenti, hogy nem kell velük semmit szerelgetni, kibiztosítani stb… Ahogy az indítóterem megkapja a kódokat néhány feladat elvégzése után a kezelők elfordítják a kapcsolókat és már indulnak is, visszafordíthatatlanul. A de-alerting pedig az amikor meghosszabbítják a bevethetőségig az időt. Például a silók tetejére valami vas tetőt szerelnek amit a másik fél mondjuk műholdakkal tud ellenőrizni.  A leszerelés néhány óra vagy egy nap. Tervbe volt véve erről a megállapodás de nem lett belőle semmi. Inkább csak az ötlet szintjén maradt.

Launch on warning: Ez a legérzékenyebb válaszcsapási procedúra. Egyszerűen az történik, hogy amikor a védelmi rendszerek nukleáris támadást jeleznek az USA ellen akkor azonnal indítják az ellentámadást. 1979-ben hajnali 3 kor  Jimmy Carter tanácsadója Zbigniew Brzezinski kapott egy telefonhívást Colorado-ból, hogy az Egyesült Államok ellen “full scale” rakétatámadás indult a Szovjetunióból. Mielőtt Zbigniew felhívta volna Carter-t, kapott egy második hívást, hogy téves volt a riasztás. 3 perc telt el a két hívás között. Hmm… Több hasonló “majdnem” eset volt a történelemben. Pl. Able Archer 1983

First use policy: Az amikor nem csak ellencsapásra használja fegyvert hanem kezdeményezi a csapást.

Jelenleg az USA és Oroszország esetében (kezükben van a világ nukleáris arzenáljának 90%-a) a fegyverek High-trigger alert-en vannak, launch on warning engedélyezve és a first use policy is fenntartatva! Más szóval két kibiztosított, csőre töltött fegyverrel állnak egymással szemben, az ujjukkal a ravaszon. Akár hiba miatt véletlenül, vagy szándékosan, ha bármelyikük fegyvere elsül akkor  az emberiség utoljára látta felkelni a napot.

Egy ilyen teher alatt ha bejön egy riasztás és csak néhány perc van a döntés meghozatalára nem lehet előre megmondani, hogy miként reagál az egyén.  Amikor Clinton-né azzal riogatta a népet, hogy Trump kezébe nem szabad ezt a hatalmat adni az egy nonszensz volt. Lehet, hogy pont Clintonné lenne az aki kiadná a pusztító parancsot abban a néhány percben és nem Trump. Lehet, hogy pont Trump lenne az aki vállalná annak a kockázatát, hogy az első USA elleni találatot abszolválja, hogy ezzel megbizonyosodjon arról hogy nem téves a riasztás. Nem tudni kinek mi lenne a reakciója.

Azt is látni kell, hogy ha feszült a viszony a két atomhatalom közt akkor könnyebben elsülhet a fegyver. Mint amikor az ideges embernek könnyebben eljár a keze.  Minek az a fegyver aminek valójában nincs katonai értéke? Nincs mert nem lehet vele nyerni, csak veszíteni. Az a helyzet, hogy Trinity-vel a szellem ki lett engedve a palackból és senki nem tudja, hogy miként lehetne oda visszatenni. Tulajdonképpen az USA-nak és Oroszországnak azért van nukleáris arzenálja, hogy azt soha ne kelljen bevetnie. Ellenben ez nem zárja ki, hogy az ne legyen bevetve. A kölcsönös elrettentés doktrínája sokkal kevésbé véd minket mint azt sokan gondolják. Ezzel kapcsolatban nagyon alá van becsülve a kockázat. Lásd: 1962 Kubai rakétaválság: riadó szint DEFCON 2. Kennedy készen állt bevetni a “fegyvert” ami elvileg azért van, hogy soha ne legyen bevetve.

A lényeg:

Az Egyesült Államok Elnökének az elsődleges feladata, hogy elkerülje azt, hogy ki kelljen adnia a nukleáris fegyverek bevetésére a parancsot. 

Úgy kell maximalizálnia az érdekeit (reward- jutalom, profit oldal), hogy közben elkerülje a ravasz meghúzását (risk- kockázat oldal).   El is jutottunk a tőzsdézők által jól ismert (de sokkal kevesebbek által megértett) reward/risk-hez. Ellenben ez a játék annyiban különbözik minden más reward/risk játéktól, hogy a kockázati oldal mértéke végtelen.

Jelenleg nem létezik semmi olyan ember által kontrollált dolog ami ekkora kockázatot hordozna az emberiségre nézve. Mindegyik POTUS-nak a beiktatása előtt meggyőződésem, hogy felhívják a figyelmét, hogy  mi az elsődleges feladata ha esetleg nem tudná. (Trump felkészítése már el is kezdődött – már most minden reggel megkapja az elnöki jelentést – CIA, NSA, DIA, FBI) Amikor a kezébe adják a “keksz”-et akkor szerintem már csak annyit mondanak neki, hogy “Elnök Úr, az Isten Óvja Önt, meg minket”.

Visszatérve az elnökválasztásra, nem igazán az a kérdés, hogy most jó-e, hogy  Trump lesz a POTUS vagy sem. Hanem az, hogy óriási szerencse, hogy nem a Clintonné lesz a POTUS. Az Obama – Clinton politika közelebb hozta a világot a ravasz meghúzásához. Pont nem az elsődleges feladatának rendelte alá a tetteit. Mi rejt nagyobb kockázatot? Az, ha Assad szétsanyargat néhány millió embert vagy az, hogy DEFCON 2-vel kell álomra hajtania a fejét 5 milliárd embernek. Tudom, borzasztóan hangzik de Trinity óta ilyen világban élünk. Nem is értem, hogy az Obama stáb miként képzelte el a beavatkozást egy olyan országban ahol a másik szuper atomhatalom katonai bázisa van – Tartus – . (Na meg a kaland Ukrajnában..) Felfoghatatlan. Amikor a törökök lelőtték az orosz harci gépet a szíriai határnál, bevallom komolyan kezdtem aggódni… Szerintem ez volt az a fordulópont ahol a felek elrántották a kormányt ebben az ördögi chicken game-ben. Mégis mi lehet az oka annak, hogy az Obama csapat ennyire rosszul űzi a kockáztatás művészetét? Egyszerű: Nem a realitásoknak és a fent már említett elsődleges feladatuknak hanem az ideológiájuknak megfelelően kezdték meghozni a döntéseiket, egyre nagyobb és nagyobb kockázatot vállalva.  Az elszabadult revolver. Szerintem Putin rettegve nézte, hogy az Obama stáb mit művel. Attól rettegett, hogy ezek annyira az ideológiájuk rabjai lettek, hogy majd a kormányt nem fogják tudni a kellő időben elrántani és akkor bizony neki sem lesz lehetősége elrántani a sajátját.

Konklúzió:

Az USA Elnöki hivatal eltér bármely más ország vezetőjének hivatalától (kivéve az Orosz vezetői hivatal ahol a szerep ugyanaz). Felelőssége, alapvető feladata más mint bármely másik vezető posztnak, azért mert nukleáris nagyhatalom. A hivatalt elfoglalónak a létező legnagyobb tétet kell folyamatosan kockáztatnia és az elsődleges feladatának a lehető legjobban megfelelni. Minden más, értsd MINDEN csak másodlagos jelentőséggel bír. Ebben az ördögi reward/risk játékban nem szerepelt jól az Obama politika és ennek a politikának a megszakadása jó hír az emberiségnek. Azt, hogy Trump milyen játékos lesz még nem tudjuk.

Szubjektív:

Több ok miatt is szerintem könnyen meglehet, hogy Donald John Trump mint az egyik legsikeresebb elnök kerül be az USA történelmébe.

Tőzsdei párhuzam:

Kockázatkezelés.

Video: Minuteman (teszt indítás + animáció)

Más zenét választottam volna, de a videót nem az általam írt tartalomhoz tervezték. Éles bevetéskor a két katonának kb 15 perce maradna kapcsolók elfordítása után, hogy telefonon elbúcsúzzon a szeretteitől. Kb ennyi idő alatt érkezik meg a válaszcsapás valamelyik nemzetközi vizeken lévő Orosz tengeralattjáróról. Nem postással, hanem egy interkontinentális ballisztikus rakétával.

Kategória: . | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.