12 Majom

Csípjenek meg és ébresszen fel valaki mert biztos csak álmodom, hogy egy sci-fi biohorror történet kellős közepébe keveredtem 2020 – ban, Európában.  Vegytiszta Black Swan esemény, tökéletes és tökéletlen reakciókkal.
Azt nem értem, hogy ha már nem reagálta le Európa a Kínai a Koreai eseményeket akkor miért nem reagál arra ami Olaszországban történik. Megáll az ész és ácsorog.  Ezt az ügyet már rég, de most azonnal úgy kellene kezelni mint amikor egy országot biológia fegyverrel megtámadnak. Most csak annyi a különbség, hogy a támadó fél nem egy másik ország vagy emberi csoportosulás hanem a természet. Amikor kiderült, hogy a vírus akkor is fertőz amikor a hordozónak nincs tünete, egyértelművé kellett volna lenni mindenki számára, hogy olyan ellenséggel állunk szembe amelyik láthatatlan ruhában oda sétál be ahova akar és csak idő kérdése, hogy mikor fog a mi ajtónkon is kopogtatni. Kína időt adott a világnak, hogy valamennyire felkészüljön. (Persze hogy nem használták ki ezt az időt…) A felkészülés és a proaktív lépések helyett azt mondogatják, hogy “ne pánikoljunk”.

– A pánikolás teljesen rendben van. Az emberiségnek ez a normális reakciója és ezzel a reakcióval együtt a tápláléklánc csúcsára ért. Biztos nem ért volna oda ha pánikolás helyett meditációba kezdett volna amikor a mammut rárontott. Szóval egy jó nagy bal.. aki nyugtatgat.

– Tipikus mintát mutat a fertőzés terjedése ott ahol tátott szájjal várnak a drasztikus intézkedések meghozatalára. Amiket majd amúgy is meg kell hozni. Exponenciális robbanás a jellemző ami úgy néz ki, hogy “megvan az első eset” majd “még kettő” aztán “5 meg 10 meg 100” és aztán bumm. Még ott is folyamatos de legalább nem exponenciális az emelkedés (Singapore, Hong Kong) ahol kő keményen beleállnak az intézkedésekkel a harcba. Lassítani lehet és jelenleg ez az első elérhető cél.

Grafika: Ken Standfield (Twitter)

– Tisztázzuk: Nem influenza vírusról van szó. Még a hasonlítgatás is abszurd. Ez a vírus egy másik ligába tartozik. Az influenza mondjuk a Magyar bajnokságba, a Corona vírus meg a BL legjobb 6 ba. Ja, hogy nem kell aggódni mert többnyire csak az idősekre veszélyes… Először is a Nagyit meg a Nagypapát meg kell védeni mert ők is megvédték egy életen át a hátsónkat. Nagyon nagy baj, hogy ilyen veszélyben vannak. Továbbá a fiatalabbakat is bármikor leterítheti ez a vírus és senki nem tudhatja, hogy éppen nem Ő fog majd beleesni abba a kis százalékba. Kockázat=valószínűség*veszteség

– Amíg nincs ellenanyag addig úgy lehet legyőzni ezt a dögöt, ha átlagban egy fertőzött kevesebb mint 1 másik embert fertőz meg (alap szaporodási ráta). Ezt az arányt, úgy nem lehet elérni ha minden korlátok nélkül grasszálhat a láthatatlanul fertőző vírus. Egyszerűen érthetetlen, hogy mindenki a városban sétálgat, beül helyekre, intézkedik mintha minden teljesen rendben lenne. Budapest a béke kis szigete. Na ez az ami fake. Miközben lehet, hogy olyan időzített bombán ülünk amilyen az Olaszok meg a Koreaiak alatt robbant föl. Egészen elképesztő a veszélyérzet ilyen szintű hiánya ami annak is köszönhető, hogy a vezetők világszerte nyugtatgatják az embereket.

– Még véletlenül se essen bárki is abba a tévedésbe, hogy azonnali drasztikus intézkedések bevezetése nélkül majd mi itthon valamilyen csoda folytán megússzuk a fertőzöttek számának exponenciális növekedését. Világos, hogy itthon is meg sok más EU országban el akarják kerülni a gazdasági károkat ami az azonnali korlátozó intézkedésekkel járnak de sokkal nagyobb károkat (ember életek tömegét is) fog majd okozni az az időszak amikor majd kényszerből kell meghozni szigorú intézkedéseket.

– Három dologgal kell egyensúlyozni: 1./Fékezni és ha lehet nyomni 1 alá az alap szaporodási rátát, 2./Felkészülve lenni a fertőzöttek ellátására, 3./ Valahogy működtetni a gazdaságot, hogy a társadalmi szerkezet ne bomoljon fel meg hát nem utolsó sorban legyen mint enni.

1/ Úgy lehet csökkenteni a terjedést ha csökentjük a fizikai kapcsolatokat és egyéb más intézkedéseket léptetünk életbe. Pl: mozgáskorlátozás, bevezetni a szájmaszk használatát, szűrés, izolálás, felvilágosítás stb. Most kellene drasztikusabban fellépni és nem akkor amikor már futószalagon érkeznek a betegek az intenzív osztályra. Szerintem az már kevés, hogy reklámozzuk tv ben a kézmosást. Meg nem menjünk el rendezvényekre.

2/ Felkészülve lenni a fertőzöttek ellátására. Ha a rendszer nem tudja ellátni a fertőzötteket akkor azok tovább fertőznek és akkor ugrott az  1/ – es pont ami még tovább tolja rá a betegeket az egészségügyi ellátórendszerre. Lavina, aminek a vége az egészségügyi ellátó rendszer összeroppanása. Minél tovább várnak a megszorító intézkedésekkel annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy ez bekövetkezik. Egyszerűen annyi beteg jön, hogy a rendszer nem győzi.  Az Olasz orvosok várták a löketet de nem gondolták, hogy az ilyen brutális lesz. Késélen táncolt vagy még táncol is az egész rendszerük.

3/ Tény, hogy nem egyszerű úgy működtetni egy gazdaságot, hogy az emberek fizikailag korlátozva vannak. De alapjáratra lehet vinni ha nincs más választás. Rövidebb stop – start akciókat beiktatni stb. Itt sok múlik azon, hogy mennyire intelligensek, jól időzítettek, és jól súlyozottak,  az intézkedések. Meg hát azért valamit enni is kell amikor hosszasan satuba szorítja a népet a vírus. Igen, kb 2 – 3 hét fullos karanténban az emberek úgy fogják magukat érezni mintha egy satu szorításában lennének úgy, hogy még a kisujjukat sem tudják megmozdítani.

Szerintem az ország olyan csata előtt áll amit már nagyon nagyon régen nem látott.

Egy csatában jellemzően hátrány a követő magatartás. A virus elleni csatát vezető hadvezéreink (nem csak itthon hane szinte mindenhol) jelenleg pont ilyen követően viselkednek. Ha nem változtatnak követőről megelőző magatartásra akkor az események fogják őket elsodorni maguk mögött hagyva a romokat. Én nem azt várom el a vírussal szembeni csata vezetőitől, hogy lereagálják az eseményeket hanem azt, hogy túlreagálják azokat megelőző intézkedések formájában.

Egyszerűen nem hallom, nem érzem, hogy itt ásnák a lövészárkokat, patkolnák a csatalovakat, élesítenék a kardokat.. Helyette mintha várnánk mint a nyuszi az úttesten amikor rávilágít a felé haladó autó fényszórója.

Majdnem elfelejtettem: Ha nem megyünk az események elé akkor ehhez a csatához nem lesz elég néhány milliárd Forint meg néhány száz lélegeztető. Előre tisztelgek az orvosainknak és az ápolóiknak akik a front vonalon fognak küzdeni. Bele sem merek gondolni, hogy mi lesz ott.

Végezetül pedig azt kívánom, hogy ne legyen igazam.. Nagyon ezt kívánom.

 

A cikk célja: készülj fel és ha kell harcra fel.

Kategória: . | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.